Ratkaisu 1960–80-luvuilla rakennettujen kerrostalojen lämmönhukkaongelmiin

17 loka 2011

Paroc on kehittänyt ratkaisun 1960–80-luvuilla rakennettujen kerrostalojen lämmönhukkaongelmiin.

Euroopan johtava kivivillanvalmistaja Paroc on kehittänyt uuden kivivillaeristeisen puuelementin, joka helpottaa kerrostalojen muuntamista passiivitalostandardin mukaisiksi. Uutta tekniikkaa testataan aluksi Suomen markkinoilla.

Puuelementti käytössä kerrostalossa Suomessa

 

“Pohjois-Euroopan markkinoilla on valtavasti potentiaalia. Alalla on tehty pitkään töitä, jotta saataisiin kehitettyä yksinkertainen ja tehokas tapa remontoida kerrostalot uusien energiankulutusvaatimusten mukaisiksi. Olemme kehittäneet puuelementin, joka on helppo asentaa ja jonka avulla rakennuksesta saadaan passiivitalostandardin mukainen", sanoo Jukka Sevón, Parocin tuotekehityspäällikkö ja projektin käynnistäjä.

 

Peltosaaressa on parhaillaan käynnissä rakennuksen ulkoseinien remontti. Siinä seiniin lisätään kaksitoista metriä korkeat pystysuuntaiset puurunkoelementit, joissa on kivivillaeristys. Rakennus valittiin Innova-projektiin liittyneen kilpailun perusteella; projektin tavoitteena oli löytää ja perustella innovatiivisia ratkaisuja kerrostalojen remontointiin ja muuntamiseen passiivitaloiksi. Suomen Paroc käynnisti projektin, johon saatiin rahoitusta muun muassa Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARAlta.

Elementeissä on palamaton lämpöeriste, ilmastointikanavat ja valmiit ikkunat sekä pohjarappaus kipsilevyn päällä. Valmiit elementit lyhentävät työmaa-aikaa. Näin asukkaille aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä. Rakennuksen ulkoseinän ulommainen kerros, joka tässä tapauksessa koostuu betonielementeistä, puretaan ja vanhat eristeet poistetaan.

Tehdasvalmisteiset elementit vähentävät huomattavasti työmaalla tehtävän työn määrää. Asukkaiden ei tarvitse muuttaa pois remontin ajaksi, mikä auttaa tekemään tämäntyyppisen rakennuksen remontista taloudellisesti kannattavan", Jukka Sevón sanoo.


Paksu seinä parantaa myös rakennuksen äänieristystä, ja asukkaat saavat asuntoihinsa leveät vanhanaikaiset ikkunasyvennykset.

XXXXX