Paloturvallinen puurakentaminen – puun ja kiven liitto

10 marras 2016
Puukerrostalossa eristäminen on muutakin kuin lämmöneristämistä, äänenhallintaa ja energiatehokkuutta. Puukerrostalossa lämmöneristeen tehtävänä on suojata puista kantavaa runkorakennetta palolta. Jos tarkastellaan rankarakenteisen puutalon seinäneliötä, puurungon prosentuaalinen osuus ulkoseinän rakennusmateriaaleista on vain n. 10%. Suurin osa rakennuksen rungosta on siis täytetty palamattomalla eristeellä.

Puukerrostalossa palomitoitus tehdään pääasiassa laskemalla. Suunnittelijoiden työn helpottamiseksi, Paroc on valmistellut laajan valikoiman testattuja rakenneratkaisuja, joiden avulla turvallisuuden saavuttaminen on entistä helpompaa. Jämäkät kivivillaeristeet ympäröivät rakennuksen rungon sekä seinissä että yläpohjissa toimien kilpenä paloa vastaan vahingon sattuessa. Runkoon rakennettu passiivinen palosuojaus on näkymätön. Se ei vaadi huoltoa eikä korjaustoimia ja on aina valmiina tosipaikan tullen.

”Paloturvallisuus on rakennuksille asetettu olennainen vaatimus, johon tulee kiinnittää erityistä huomiota rakennus- tai korjausvaiheessa. Palamattomilla rakennusmateriaaleilla voidaan estää rakenteiden osallistuminen paloon ja rajata palo vain palavaan huoneistoon suunnitelmien mukaisesti. Rakennusmateriaaleilla on väliä. Eurokoodin mukaisesti vain kivivillaeristettä voi hyödyntää puurungon passiivisessa palosuojauksessa”, toteaa Parocin paloturvallisuusasiantuntija Susanna Tykkä-Vedder.

Aivan kuin puu materiaalina - Paroc kivivilla on luonnon oma keksintö. Tulivuoren rinteiltä löydettävää tuulen kuiduttamaa laavaa on aikanaan kutsuttu Havajilla tulen ja tulivuorten jumalattaren Pelen hiuksiksi. Tätä luonnonilmiötä mukaillen valmistetaan myös paloturvalliset kivivillaeristeet – vulkaanisesta kivestä sulattamalla.

Puukerrostalon paloturvallisuus on puun ja kiven liitto. Molempien materiaalien parhaat puolet yhdistämällä saadaan paras lopputulos – luonnollisesti.

Lisätietoja:
Susanna Tykkä-Vedder, kehityspäällikkö, 040 705 4999