Akustiikka

Akustiikkasuunnittelulla varmistetaan, että tila sopii käyttötarkoitukseensa. Akustiikkasuunnittelussa tilassa syntyvät äänet jaetaan hyöty- ja haittaääniin. Hyötyääniä ovat esimerkiksi opettajan ääni luokassa sekä konserttisalissa esitettävä musiikki. Haittaääniä taas ovat esimerkiksi taustamelu ja liiallinen kaikuminen. Akustiikkasuunnittelulla pyritään parantamaan hyötyäänen kuuluvuutta ja vaimentamaan melua.

Suljetussa tilassa ääniaallot eivät voi liikkua vapaasti, vaan ne törmäilevät tilan seiniin. Pinta absorboi osan äänestä, mutta osa heijastuu takaisin. Akustiikkasuunnittelijan pitää erityisesti hallita äänen heijastumista ja valita kullekin tilalle sopiva jälkikaiunta-aika.

Kun materiaali absorboi ääntä, materiaaliin kohdistuva ääni ei heijastu siitä takaisin. Akustiset materiaalit on suunniteltu absorboimaan ääniä, jotka heijastuessaan muodostaisivat epämiellyttävän ääniympäristön. Huokoiset ja hyvin ilmaa läpäisevät materiaalit absorboivat ääntä tehokkaasti.

PAROC-kivivilla on hyvä esimerkki tällaisesta materiaalista. Kivivillan absorbtiokerroin on ~0,90–1,00 (yli 500 Hz:n taajuuksilla). Se tarkoittaa, että materiaali absorboi 90–100 % äänestä. Matalien äänitaajuuksien absorbointiin sopii kivivilla yhdistettynä kipsilevykerrokseen.

Meiltä löydät laajan valikoiman akustiikkaratkaisuja niin sisustukseen, teollisuuden käyttöön kuin hygieenisiinkin tiloihin. Valitse valikosta sopiva tila ja löydä tarvitsemasi akustiikkatuote.

PARAFON-hygienialevyt: puhdasta akustiikkaa

Tutustu vaativiin tiloihin kehitettyihin akustiikkaratkaisuihin >>

Lue lisää

Täältä löydät lisää ääneneristykseen ja -vaimennukseen liittyviä ratkaisuja:

Väliseinäratkaisut >>

Kellarin sisäkattoratkaisut >>

PAROC-Sandwichelementit >>