Asennusohje PARAFON Direct

PARAFON Direct on suoraan alustaan liimattava akustiikkalevy. Levyn pinta on verhoiltu valkoisella Classic-lasihuovalla ja reunat peittomaalattu, joten ne voidaan haluttaessa jättää näkyviin.

 

Näiden ohjeiden avulla työympäristö pysyy hyvänä.SkyddsutrustningIhoärsytystä voi vähentää käyttämällä suojavarusteita. Pidä työvaatteet erillään muista vaatteista.

 

 

 

Glasögon

Käytä suojalaseja, jos silmäsi ovat pölylle herkät. Tämä on erityisen tärkeää, kun käsittelet eristeitä pään yläpuolella. Jos käytät piilolaseja, käytä aina tiiviisti istuvia suojalaseja.

Käytä hengityksensuojainta ja P2-luokan pölysuodatinta, jos asennuksessa syntyy merkittävästi pölyä (kuten esim. puhallusvillan asennuksessa).

 

Ventilation

Hyvä tuuletus on hyvä keino pitää työpaikan pölypitoisuus alhaisena. 

 

 

 

Avfallshantering

Siivouksessa on vältettävä pölyn leviämistä. Jätevillan keräämiseen tarkoitettujen välineiden ja varusteiden tulee olla helposti käytettävissä. Pyri käsittelemään jätemateriaali aina heti. Se helpottaa siivoamista eikä materiaalia tarvitse siirrellä turhaan.

 

 

Rengöring

Tilat, joissa mineraalivillaa käsitellään, tulee siivota usein, mieluiten joka päivä. Ensisijaisesti siivoamiseen käytetään pölynimuria. Lakaisu tai paineilmapuhallus sopivat tähän tehtävään hyvin huonosti, sillä ne nostavat pölyn ilmaan ja levittävät sitä.

 

 

 

Dusch

Pese tarvittaessa koko keho työpäivän päätteeksi ja vaihda kaikki vaatteet.

 

 

Armstrong-kannatinlistajärjestelmässä on useita vaihtoehtoja Paroc-akustiikkalevyjen näkyvään (reunat A ja E) tai piilolista-asennukseen (reunat D ja D2). Käsittele kannatinlistoja varovasti, niitä ei saa taivuttaa tai vaurioittaa. Tuotteet on varastoitava ja säilytettävä kuivassa. Varastotilan ei tarvitse olla lämmin. 

Kannatinlistat on paras asentaa mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa. Rakennuksen tulee olla säältä suojattu ja olosuhteiltaan kuiva. Alakaton korkeus on päätettävä muiden kohteessa asennustöitä tekevien tahojen kanssa, koska katon päälle jäävän tilan tarpeessa on huomioitava kaikki sinne tulevat liitännät. On tärkeää, että alakatto asennetaan tasaiseksi ja että ripustimet sijoitetaan niin, että järjestelmä kestää esimerkiksi valaisinten tuottaman välttämättömän kuormituksen. Jos tiloissa on avovettä (esim. uima-allas) ja/tai jatkuvasti yli 85 prosentin ilmankosteus, sekä Prelude 24 -kannatinlistoissa että ripustimissa tulee olla vahvistettu korroosiosuojaus. Vahvistettu korroosiosuojaus löytyy C4-luokitelluista ja Clean Room -listajärjestelmistä.

Armstrong Detail Peak Form

Useimmissa Armstrong Prelude -kannatinlistoissa on Peakform-rakenne, joka tekee listoista vahvempia, vakaampia ja helpommin asennettavia. Sen ansiosta myös akustiikkalevyt on helppo asentaa kannatinrakenteeseen/kannatinlistoihin.

 

Kannatinlistat on muotoiltu niin, että ne voidaan yhdistää:   

Armstrong Detail Corss Tee XL2 ClipPrelude XL²
-välilistaan, jonka pistolevy liittää sen limittäin kannatinlistan kanssa. 

 

 

Armstrong Detail Cross Tee TLXPrelude TLX
-välilistaan, jonka kieleke liittää sen samaan tasoon kannatinlistan kanssa.

 

 

LIIMAKIINNITYS, REUNAT A, B ja C

Tarvikkeet:

  • Akustiikkaliima – Parafon Devils Glue
  • Karkeahampainen lasta
  • Mahd. saumalista (reuna A)
  • Ohjausjousi (reuna C)
  • Seinälista/U-profiili

1. Tarkasta, että materiaali, johon akustiikkalevyt liimataan, on tasainen, kuiva ja pölytön. Koeliimaa tasoitetut pinnat, jotta näet, että liima tarttuu eikä liuota tasoitetta.

2. Merkitse katon keskikohta ja suunnittele asennus merkistä alkaen niin, että seinän viereen leikattavat levyt ovat vähintään 300 mm. Leikattavat levyt leikataan 5 mm lyhyemmiksi. 

3. Käytä karkeahampaista lastaa ja levitä Parafon Devils Glue -akustiikkaliima läikkinä tai nauhoina akustiikkalevyn taakse, noin 50 mm päähän reunasta. Liimamäärä riippuu alustan pinnasta ja akustiikkalevyn paksuudesta/painosta. Karkea, epätasainen pinta vaatii enemmän liimaa kuin sileä. Katso tarkemmat ohjeet liimapurkista. 

PARAFON Direct, reuna A (Peitemaalatut reunat) - levyjen väliin jätetään 8mm rako.

PARAFON Classic ja PARAFON Nordic 40 mm, reuna A (Reunatiivistys) - levyjen väliin jätetään 1-2 mm rako, joka peitetään Saumalistalla.

PARAFON Royal - levyjen väliin jätetään 8mm rako

PARAFON Exclusive, reuna B
 - levyt liimataan reunat kiinni toisiinsa

PARAFON Exclusive, reuna C
 - levyt liimataan reunat kiinni toisiinsa. Aseta ohjausjousi akustiikkalevyjen nelikulmaliitokseen.

PARAFON Step, reuna A - levyt liimataan reunat kiinni toisissaan

A-reunojen väliin jätetään n. 8 mm rako, tässä liimaus tehdään läikkinä (akustiikkaliimaa voi käyttää myös nauhoina)

 

 

B-reunat liimataan reunat kiinni toisissaan, tässä liimaus tehdään läikkinä (akustiikkaliimaa voi käyttää myös nauhoina)


KIINNITYS TAUSTAAN, REUNA C

Tarvikkeet:

• Rimoitus, jos alustaan ei voi kiinnittää ruuveja
• Kiinnitysrautoja
• Ohjausjousia
• Reunajousia


1. Tarkasta, että alustaan voi kiinnittää ruuveja. Jos alustaan ei voi kiinnittää ruuveja, kattoon on asennettava rimoitus.

2. Merkitse katon keskikohta ja suunnittele asennus merkistä alkaen niin, että seinän viereen katkaistavat levyt ovat vähintään 300 mm. Katkaistavat levyt leikataan 12 mm lyhyemmiksi. 

3. Asenna seinälista akustiikkalevyjen alareunan korkeudelle.

4. Aloita asentamalla kiinnitysraudat, c/c 300 mm. Asenna akustiikkalevy kiinnitysrautaan ja kiinnitä kiinnitysraudalla vastakkaiselta puolelta. Aseta ohjausjouset nelikulmaliitoksiin työn edetessä. 

5. Asenna jokaisen levyn kohdalle reunajousi seinälistan päälle niin, että se painaa katkaistuja levyjä kiinnitysrautoja vasten. Katkaistut levyt voi myös ruuvata reunasta seinään, kun päälle asennetaan ruuvit peittävä seinä-/kattolista.


 

 

KIINNITYS TAUSTAAN BEVEL-KIINNITYSRAUDOILLA, REUNA B, 40 mm

Tarvikkeet:

  • Rimoitus, jos alustaan ei voi kiinnittää ruuveja
  • Bevel-kiinnitysrautoja

 

1. Tarkasta, että alustaan voi kiinnittää ruuveja. Jos alustaan ei voi kiinnittää ruuveja, kattoon on asennettava rimoitus.

2. Merkitse katon keskikohta ja suunnittele asennus merkistä alkaen niin, että seinän viereen katkaistavat levyt ovat vähintään 300 mm. Katkaistavat levyt leikataan 5 mm lyhyemmiksi.  

3. Aloita asentamalla kiinnitysraudat keskilinjalle, c/c 300 mm. Paina akustiikkalevy kiinnitysrautaan ja kiinnitä levy painamalla Bevel-kiinnitysrauta vastakkaiselle puolelle.

4. Asenna Bevel-kiinnitysraudat myös lyhyille sivuille katkaistuja levyjä pitämään. 

 


 

KIINNITYS TAUSTAAN HATTUPROFIILILLA

Tarvikkeet:

Rimoitus, jos alustaan ei voi kiinnittää ruuveja
• Hattuprofiili L=3000 mm
• Hattuprofiili L=1187 mm
Alustaan sopivia porautuvia ruuveja

 

 1. Tarkasta, että alustaan voi kiinnittää ruuveja. Jos alustaan ei voi kiinnittää ruuveja, kattoon on asennettava rimoitus.

2. Merkitse katon keskikohta ja suunnittele asennus merkistä alkaen niin, että seinän viereen katkaistavat levyt ovat vähintään 300 mm. 

3. Asenna pitkittäiset kantavat hattuprofiilit (P=3000 mm), c/c 1205 mm. Älä kiristä ruuveja kokonaan.

4. Asenna akustiikkalevyt ja poikittaiset hattuprofiilit (P=1187mm), kiristä kantavien profiileiden ruuvit. Poikittaisprofiileja ei tarvitse ruuvata.