Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS:

Lisää käyttöikää julkisivun energiaremontilla

Lappeenrannassa 3000 opiskelijalle asuntoja vuokraava LOAS rakentaa uutta ja korjaa vanhaa. Liki 80 kerrostaloa ja 1800 asuntoa hallinnoiva säätiö päätti uudistaa kaksi Katajakadulla sijaitsevaa 70-luvun kolmikerroksista elementtitaloa täydellisellä julkisivuremontilla.

”Harjatusta betonielementeistä rakennettujen talojen julkisivujen kunto oli päässyt jo pahasti rapistumaan ja tullut elinkaarensa päähän. Edellisestä maalauskerrastakin oli vierähtänyt aikaa parikymmentä vuotta”, rakennuspäällikkö Kaisu Kotiharju LOAS:ista kertoo.

Ennen hankkeen käynnistämistä LOAS teetti rakenteiden osalta kuntoarvion insinööritoimisto KR-Tiimillä. Talojen julkisivujen kunnon perusteella remontin käynnistäminen osoittautui vähintäänkin ajankohtaiseksi.

”Ratkaisu ulkoseinien korjaamiseksi oli keksittävä pikaisesti, mikäli halusimme säilyttää yhteensä 68 huoneistoa sisältävät rakennukset asumiskelpoisina”, Kotiharju kertoo. ”Talojen purkaminen ja uudelleen rakentaminen on kallista, joten tämä on kestävä tapa lisätä rakennusten käyttöikää.”

”Pohdimme yhtenä keinona lämpörappausta. Julkisivujen korjaaminen lämmöneristelevyllä ja sen pinnoittaminen osoittautuivat kuitenkin hyväksi mahdollisuudeksi vaikuttaa samalla rakennusten energiatehokkuuteen.”

Leudon talven johdosta energiankulutuksen pienenemisestä syntyviä säästöjä ei vielä pystytä osoittamaan. Kotiharju sanookin, että ensi talvi vasta näyttää, miten nyt tehdyt lämmönsäädöt ja kokonaisuus toimivat.

HL-Rakentajat, Timo Koho: ”Eristelevy voidaan päällystää monilla eri materiaaleilla”

”Puolisen vuotta kestänyt urakka sujui suunnitelmien mukaan ja sääkin suosi, vaikka villat eivät pienestä sateesta piittaakaan. Saimme työt valmiiksi sopivasti ennen lumia”, urakasta vastannut HL-Rakentajien Timo Koho kertoo.

Liki 40 vuoden altistuminen auringonvalolle oli tehnyt tehtävänsä. Molempien talojen pahoin rapautuneet eteläpäädyt jouduttiin ennen lisäeristämistä piikkaamaan pois, minkä jälkeen ne rapattiin ja tasoitettiin.

Energiaremontin materiaaleiksi valittiin PAROC eXtra -yleiseristelevyn lisäksi PAROC Cortex -lämmöneristelevy, joka koostuu kivivillaeristeestä ja tuulensuojakankaalla pinnoitetusta kivivillalevystä.

Lappeenrannassa ja Lahdessa toimiva HL-Rakentajat on LOAS:in pitkäaikainen yhteistyökumppani.

”Vastaavantyyppisiä korjausrakentamisen kohteita osuu kohdalle aika ajoin. Myös Parocin eristeratkaisut, jotka voidaan päällystää eri pintamateriaaleilla, ovat tekijöillemme entuudestaan tuttuja. Olemme uusineet vanhojen rakennusten julkisivuja samalla systeemillä aiemminkin”, Koho kertoo.

  

Arkkitehti Sami Vuorinen: ”Levyillä syntyy mielenkiintoista pintaa”

Arkkitehtistudio Sami Vuorinen Oy:n arkkitehti Sami Vuorisen suunnitteleman LOAS:iin opiskelija-asuntojen julkisivuremontin lähtökohtana oli ensisijaisesti lämpötalouden parantaminen. Samalla talojen aiemmin nuhjuiselta vaikuttanut ulkoasu uudistui pinnoituksen avulla.

”Tilaaja toivoi ratkaisuksi visuaalisesti kiinnostavaa pintamateriaalia ja uutta ilmettä julkisivuun. Lämpörappaukseen verrattuna materiaalien kustannukset eivät lopulta poikenneet merkittävästi toisistaan”, Vuorinen perustelee päätöstä.

Eristeen päälle päädyttiin asentamaan Steni-julkisivulevyä, joka on käytännössä lasikuidulla vahvistettua polymeeribetonilevyä. Norjassa valmistetut Steni-levyt ovat tunnettuja pitkäikäisyydestään, niiden materiaalitakuu on jopa 50 vuotta. Levyjen paksuus on 8 mm ja korkeus 20 cm.

Steni-levyt asennettiin LOASin talojen julkisivuun limittäin. ”Levyt muodostavat kiinnostavan struktuurin, jonka huomaa tarkemmin läheltä katsottaessa. Muutoinkin julkisivu erottuu edukseen ja soveltuu hyvin 70-lukulaiseen ympäristöön”, Vuorinen sanoo.

Myös Kaisu Kotiharju kiittelee onnistunutta ratkaisua. ”Ovathan ne nyt talon näköisiä.”