Rossipohja on irti maasta ja sen alle muodostuu tuulettuva ryömintätila. Vanhan rossipohjan eristeenä käytetyt purut, sammaleet, oljet jne. ovat vuosien kuluessa painuneet ja lattian ja eristeen väliin on syntynyt rako. Siihen imeytyy ulkoa kylmää ilmaa, minkä seurauksena lattia on ikävän kylmä. Lattian yläpuolinen lisäeristys tai eristeiden uusiminen tuo selvää energiansäästöä ja asumismukavuutta. Eristepaksuutta voidaan lisätä myös  alapuolelta, mutta se ei pelkästään riitä painuneen irtoeristeen vuoksi. 

Rossipohjan lisäeristäminen yläpuolelta

Parannat eristystä helposti poistamalla vanhaa purua niin paljon, että saat rossipohjaan mahtumaan vähintään 200 mm paloturvallista, painumatonta PAROC-kivivillaa. Tähän käyttötarkoitukseen sopiva tuote on PAROC eXtra.

Toimenpiteet:

 1. Irrota vanha lattiamateriaali ja tarkista vanhan eristeen ja lattiarakenteen kunto. Tee tarvittavat korjaukset. Poista tarpeellinen (tarvittaessa kaikki) määrä vanhaa eristettä. Tasaa loput.  Mikäli poistat kaikki eristeet, on helppo tarkastaa myös alapuolisen tuulensuojan kunto.
 2. Asenna PAROC eXtra -eristelevyt vanhan lattiarungon väliin siten, että eriste täyttää kokonaan sille varatun tilan. Levyjen tulee painua reunoiltaan tiiviisti kiinni seinän lämmöneristeisiin. Pintamateriaalista riippuen valitse 5 mm - 25 mm ylipaksu eriste, jolloin se puristuu tiiviisti lattiamateriaalin alle. Huom. Emme suosittele irtoeristeiden (esim. puhallusvillojen) käyttöä lattiassa niiden painumaominaisuuden vuoksi.
 3. Kiinnitä ilman- tai höyrynsulut niin, että ne menevät väh. 100 mm limittäin. Teippaa saumat ja liitä tiiviisti ympäröiviin seiniin.
 4. Asenna lattiamateriaali
 5. Varmista, että ryömintätilan tuuletusaukot ovat riittävät. Varusta tuuletusaukot tarvittaessa esim. 5 mm:n sinkityllä teräsverkolla. Tuuletusaukkoja ei tule tukkia täysin talvellakaan.
Rossipohjan korjaaminen

 

 • Uusi lattiamateriaali
 • Uusi ilman- tai höyrynsulku
 • Uusi lämmöneriste PAROC eXtra + mahdollinen vanha sahanpurueriste
 • Vuorauspaperi
 • Pohjalaudoitus ja lattiakannattajat
   

Rossipohjan lisäeristäminen alapuolelta

 
Alapuolinen lisäeristys, alapinnassa yhtenäinen laudoitus

Kun alapintana on yhtenäinen rossipohjalaudoitus, eristys tehdään kiinnittämällä PAROC Cortex pro -tuulensuojaeristelevy rakenteen alapintaan. Levystä leikataan villaveitsellä asennuksen kannalta sopivan kokoisia levyjä, jotka kiinnitetään mahdollisimman tiiviisti nauloilla tai ruuveilla ruostumattomia aluslevyjä käyttäen. Levyjen saumat tiivistetään PAROC XST 022 -saumausteipillä tai käyttöön soveltuvalla saumausmassalla. Uuden eristeen reuna suojataan tuulen vaikutukselta reunalistalla.

Ventilated floor renovation
Vanha rakenne:
 • Umpilauta
Uusi rakenne:
 • Tuulensuojapintainen
  lämmöneriste PAROC Cortex pro
 • Levyn saumojen tiivistäminen: PAROC XST 022 -saumausteippi tai käyttöön soveltuva saumausmassa 
   

Alapuolinen lisäeristys, alapinnassa harvalaudoitus

Kun alapinnassa on harvalaudoitus tukemassa tuulensuojalevyä, lautojen välit täytetään ensin kivivillakaistoilla. Tarvittavan paksuinen villakaista leikataan sopivaksi ohjausrimojen avulla. Ohjausrimat asetetaan tasaiselle alustalle. Tämän jälkeen näistä leikataan sopivan levyiset kaistat villaveitsellä. Tuotteena käytetään PAROC eXtra-levyä.

Seuraavaksi kiinnitetään PAROC Cortex pro -tuulensuojaeristelevy rakenteen alapintaan. Levystä leikataan villaveitsellä asennuksen kannalta sopivan kokoisia levyjä, jotka kiinnitetään mahdollisimman tiiviisti nauloilla tai ruuveilla ruostumattomia aluslevyjä käyttäen. Levyjen saumat tiivistetään PAROC XST 022 -saumausteipillä tai käyttöön soveltuvalla saumausmassalla. Uuden eristeen reuna suojataan tuulen vaikutukselta reunalistalla.

Ventilated floor renovation
Vanha rakenne:
 • Harva lauta
Uusi rakenne:
 • Lautojen välissä leikatut PAROC eXtra -kivivillakaistat
 • Tuulensuojapintainen lämmöneriste 
  PAROC Cortex pro
 • Levyn saumojen tiivistäminen: PAROC XST 022 -saumausteippi tai käyttöön soveltuva saumausmassa