Oikein toteutettu rossipohja on vedoton ja lämmin lattiarakenne. Se on nopea rakentaa eikä vaadi pitkiä kuivatusaikoja. Hyvin tuuletettuva alapohja kuivattaa rakennetta ja estää kosteuden tiivistymisen. Tuuletusaukkoja ei saa tukkia talvellakaan. Myös maapohjaan suositellaan lämmöneristyskerros tasaamaan maan lämpötilaa.

Rossipohjarakenteen lämmöneristeenä toimii parhaiten jämäkkä ja painumaton kivivillalevyeriste kuten PAROC eXtra ja tuulensuojaeristeenä PAROC Cortex pro.

Rossipohja

Rossipohjassa tärkeintä ovat oikeat materiaalivalinnat. Eristeenä kannattaa käyttää aina jämäkkää ja painumatonta levymäistä eristettä. Ja tuulensuojana kosteutta imemätöntä PAROC Cortex pro (levyn paksuus 50 tai 55 mm), joka ei turpoa ja pullistu. Näin levy takaa sen, että eristeet pysyvät kiinni lattiapinnassa eikä eristeen ja lattian väliin jää rakoja, joissa kylmä ilma pääsee kiertämään.

Leikkaa tuulensuojalevystä kannatinväliin (max k600) sopivat palat. Asenna ne tuulensuojapinnoite alaspäin kannatuslautojen varaan. Asenna levyt tiiviisti toisiaan vasten saumojen ilmatiiviyden varmistamiseksi.

Käytä varsinaiseen lämmöneristämiseen koolausväleihin valmiiksi mitoitettua PAROC eXtraa tai  lämmöneristyskyvyltään parempaa PAROC eXtra pro -eristelevyä. Valitse eristepaksuus niin, että levyn yläpinta tulee vähintään lattiakannattajan yläpinnan tasoon. Asenna eristelevyt siten, että ne painuvat reunoiltaan tiiviisti kiinni seinän lämmöneristeisiin.

Kiinnitä tämän jälkeen lisäkoolaus pakoilleen (jako valitun lattiamateriaalin mukaan). Asenna lisäkoolinkien väliin koolinkien korkuiset PAROC eXtra tai PAROC eXtra pro -levyt ja niiden päälle ilmansuluksi riittävän tiivis paperi. Limitä ilmansulku seinän höyryn-/ilmansulun kanssa.

Mitä kannattaa muistaa?

 • Huolehdi ryömintätilan hyvästä tuuletuksesta, tuuletusaukkoja ei saa täysin tukkia talvellakaan. Varusta tuuletusaukot esimerkiksi 5 mm:n sinkityllä teräsverkolla.
 • Kiinnitä huomiota putkivetojen huolelliseen eristämiseen sekä routasuojaukseen.
 • PAROC Cortex pro -levyt leikataan lattiakannattimien väliin sopiviksi. Tuulitiiveyden varmistamiseksi eristelevyjen liitoskohdat voidaan teipata PAROC XST 022 -saumausteipillä.
 • Vältä irto- ja puhalluseristeiden käyttöä lattiassa niiden painumaominaisuuksien vuoksi.

Ryömintätilan maanpinta eristetään esim. 50 mm solumuovieristeellä, joka vähentää maasta tuuletustilaan haihtuvaa kosteutta sekä pienentää ulkoilman ja ryömintätilan välistä lämpötilaeroa. Perustuksen seinä voi olla eristetty sisäpuolelta ja maa talon ympärillä  routaeristetään.

Rossipohja
 • Pintamateriaali
 • Ilman- tai höyrynsulku
 • Kantava rakenne: lattiakannattajat,
  k600 / PAROC eXtra tai PAROC
  eXtra pro
  + tuulensuojalevy 
  PAROC Cortex pro 
 • Tuulensuojaeristeen kannatuslaudat
 • Tuulettuva ryömintätila 
   
Eristysratkaisu ja U-arvo
PAROC eXtra (lattiakannattajat) 175 mm   175 mm       
 PAROC eXtra (lattiakannattajat)
200 mm    

 PAROC Cortex pro (lattiakannattajat)

50 mm 55 mm
 U-arvo, W/m2K 0,17 0,09