MOW Supernova Tampere

Coworking-hubi Tampereen Ratina räiskyy väriä, rohkeutta, retroa ja taidetta. Tampereen MOWissa on panostettu akustiikkaan, sillä kohteessa on runsaasti korkeaa tilaa ja kovia kivipintoja.
– Se tuo omat haasteensa akustiikkaan, joten suunnittelimme seinille tavanomaista enemmän akustoivaa pintaa. Pohdimme arkkitehti Onni Lahtisen kanssa, miten akustiikka saataisiin luontevaksi osaksi tilaa ja sisustusta. Löysimme PARAFON Step -akustiikkalevyt, joita päätimme käyttää seinissä visuaalisina elementteinä, sillä tuotteella voi leikitellä ja luoda vaihtelevia pintoja, tasoeroja ja kuvioita, sisustussuunnittelija Roosa Riski kertoo.

PARAFON Step-akustiikkalevyä onkin käytetty taideteosten tapaan eri sävyissä MOWin työhuoneiden seinillä. Neuvotteluhuoneiden ja muutamien työhuoneiden akustiset alakatot on puolestaan verhottu PARACEM -akustiikkalevyillä.
– Tykästyimme tuotteen puukuituiseen materiaaliin ja elävään pintaan. Olemme tyytyväisiä valintaan, sillä katon rouhea pinta luo tiloihin todella lämpimän tunnelman, Riski kiittelee.

Aaltopeltiä ja avaruus-simpansseja

Hieno funkkismiljöö ja MOWin avaruusteema on yhdistelmä, josta on syntynyt universumin huikein paikka tehdä töitä. Kohde oli herkullinen myös Mint & Moren sisustussuunnittelutiimille ja alakattourakoitsijalle.
– Lähtökohta oli todella mehukas. Tehtävämme oli yhdistää sisustussuunnittelussa osin suojeltu funkisrakennus ja MOWin tulevaisuuden työ -konsepti, joka ammentaa aineksia avaruudesta. Päädyimme retro-futuristisen teemaan, joka yhdistelee retroelementtejä, tulevaisuutta ja avaruutta. Sisustuksessa on mukana myös ripaus autoilun maailmaa, sillä rakennuksessa toimi aikoinaan autotuonti. Palaveritiloissa on käytetty aaltopeltiä, tapahtumatilassa nököttää tuunattu, retrohenkinen asuntovaunu ja wc-kyltteinä toimivat 3D-tulostetut astronautit. Värikästä taidetta on esillä paljon ja isosti.

Yksi MOWin hätkähdyttävimmistä tiloista on avaruus-simpanssi -teemainen unisex-wc. Kun oven avaa, lähes säikähtää, sillä seinältä tuijottaa valtava simpanssin pää, jonka silminä toimivat peilit.
– Simpanssi lähetettiin avaruuteen ennen ihmisiä, joten siksi simpanssi, sisustussuunnittelija Roosa Riski valottaa.

Työtilan pitää myös kuulostaa hyvältä

Roosa RiskiMOW Ratina olikin Mint & Moren suunnittelijoille unelmakohde.
– Oli ihanaa, että pääsimme rohkeasti revittelemään, sillä tällaisessa kohteessa kaiken ei tarvitse olla niin vakavaa. Saimme myös mahdollisuuden pohtia, miten työtilat voivat tarjota mahdollisimman hyvät puitteet tulevaisuuden työlle. Akustiikalla on siinä merkittävä rooli ja meillä suunnittelijoilla velvollisuus huomioida se huolella. Ei riitä, että tila näyttää hyvältä. Sen pitää myös kuulostaa hyvältä.

Värikkäästi ilman hukkapaloja

Roosa kertoo, että he kääntyivät sisustussuunnittelutyön edetessä myös Parocin puoleen.
– Pohdimme yhdessä tuotteiden kokoja, niiden yhdistelyä ja värejä. Meillä olisi ollut mahdollisuus teettää mallipalat, mutta valitettavasti aikataulu ei antanut myöten. Tärkeintä oli kuitenkin se, että pystyimme määrittämään tarkkaan tuotteiden värisävyt. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen, sillä kattopinnat ja seinäteokset istuvat saumattomasti muuhun sisutukseen.

MOW Ratina on suunniteltu kansainvälisen ympäristösertifikaatin tiukimman tason mukaan.
– Huomioimme ekologisuuden myös materiaalivalinnoissa. Akustiikkalevyjen osalta suunnittelussa oli tärkeää kiinnittää huomiota myös asennuksen aikaiseen tuotteen optimointiin ja hukan minimointiin. Suunnittelimmekin seinien akustiset kuviot siten, että asennuksessa voitaisiin hyödyntää valmiita tehdaspaloja.

Rohkea ja mielenkiintoinen kohde

MOW Ratina oli myös alakattourakoitsijan näkökulmasta mielenkiintoinen kohde.
– Toteutimme kohteeseen lasiseinät, alakatot sekä akustiset verhoukset. Aikataulu oli ripeä, mutta kohde niin rohkea ja mielenkiintoinen, että siinä oli ilo olla mukana, Inlook Oy:n aluepäällikkö Sauli Mesiranta kertoo. Mesirannan mukaan heillä on pitkä kokemus Parocin akustiikkatuotteista, mutta PARAFON Step oli uusi tuttavuus.
– Uutta oli myös se, että kattoon tarkoitettua akustiikkalevyä käytettiinkin akustisiin seinäverhouksiin. PARAFON Step on kiinnostava, tuote, jolla tiloihin saa hyvän akustiikan lisäksi persoonallista ilmettä ja elävää pintaa eri värisävyillä. Kiinnitimme kuviot valmiin seinäkaavion mukaan, mutta muokkasimme kaaviota hieman, jotta vältimme levyn leikkaamisen. Lopputuloksesta tuli näin siisti ja viimeistelty. Mesiranta kiittelee Parocin tuotteiden asennettavuutta.
– Asentaminen käy millä tahansa tuotteella näppärästi. Tosin tässä kohteessa asentaminen oli hieman tavanomaista hitaampaa kun loimme käytännössä akustiikkataideteoksia. Loppupeleissä kaikki sujui kuitenkin mainiosti.

Projektitiedot

Kategoria
  • Akustiikka
Vuosi 2018
Osoite Vuolteenkatu 1
Kaupunki ja postinumero 33100 Tampere
Arkkitehti Arkkitehtitoimisto Design Team Oy
Suunnittelija Mint & More Creative Oy
Urakoitsija

Sisältö on estetty

Nähdäksesi tämän sisällön, sinun täytyy hyväksyä evästeet (cookies).