Sairaala Nova

Jyväskylän Kukkumäkeen 5,5 hehtaarin tontille nouseva Sairaala Nova on suuren mittaluokan hanke. Nova on tällä hetkellä Suomen suurin rakenteilla oleva uusi sairaala, jonka 8-kerroksisen, 250 metriä pitkän ja sata metriä leveän rakennuksen kokonaispinta-ala tulee olemaan 108 500 bruttoneliötä.

Nova on pääurakoitsija SRV:lle, mutta myös monelle muulle rakennusprojektissa mukana olevalle rakennusalan toimijalle kautta aikain mittavin hanke.
– Nova on yhtiömme historian suurin talotekniikkakohde, kertoo Novan ilmastointikanavien ja putkieristeiden asennuksia hoitavan KSPT Insulation Oy:n toimitusjohtaja Jukka Peltonen. Nova työllistää Peltosen mukaan yhtiön 10-15 asentajaa täyspäiväisesti kahden vuoden ajan päättyen keväällä 2020.

Yllättävän mutkaton LVI-eristeprojekti

Peltonen on toiminut hankkeessa myös projektipäällikkönä.
– Nova on edennyt mittasuhteisiinsa nähden hämmästyttävän hyvin. Luulen, että se johtuu hyvästä hankesuunnittelusta, johon kytkettiin alusta lähtien mukaan eri tahoja ja asiantuntijoita, hän pohtii.

KSPT:n työnjohtajana Novassa toimiva Janne Hongisto komppaa Peltosta, mutta antaa suunnittelulle myös hienoista kritiikkiä.
– On hyvin tyypillistä, että kun kohteeseen tehdään putkisuunnittelu, ei suunnitteluvaiheessa huomioida, että tilaan on mahduttava myös eristeitä. Näin kävi myös Novassa.

Hongisto on kuitenkin Peltosen kanssa yhtä mieltä siitä, että Nova on hankkeena edennyt yllättävän mutkattomasti.
– Pienimmilläkin työmailla tulee eteen yllätyksiä, mutta Nova on ollut positiivinen poikkeus valtavirrasta. Luulen, että kaikki hankkeessa mukana olevat toimijat ovat ymmärtäneet, että kun rakennetaan sairaalaa, on jokaisen hoidettava oma tonttinsa äärimmäisellä tarkkuudella.

Korkeat kriteerit tuotteille

Sairaalaympäristö asettaa tavanomaista korkeammat vaatimukset myös materiaaleille. Novaan onkin speksattu vain kaikkein korkeimmat laatuvaatimukset ja standardit täyttäviä tuotteita, joten ilmanvaihtokanavien ja putkistojen eristäminen tehdään Parocin tuotteilla. Haastatteluhetkellä Novan konehuoneen, parkkitalon sekä keskuskeittiön putkistoihin ja ilmanvaihtokanaviin on Peltosen mukaan uponnut huima määrä Parocin teknisiä eristeitä.
– Olemme tähän mennessä asentaneet yli 15 000 m² ilmanvaihtokanavien ja -järjestelmien palo- ja lämmöneristeitä sekä lähes 20 000 m putkieristeitä – ja lisää on luvassa.

Paloeristeiden uutuus BlackCoat

Ilmanvaihtokanavien paloeriste vaihtui kohteessa kesken projektin, kun Paroc toi markkinoille uuden paloeristetuoteperheen PAROC Hvac Fire BlackCoatin.
– Pääsimme tuoreeltaan testaamaan uutta, mustalla alumiinilaminaattipäällysteellä verhottua BlackCoat-ratkaisua ilmanvaihtokanavien paloeristeenä. Työmaalta kiirineen palautteen mukaan kokemukset ovat hyviä, Peltonen kiittelee.

Työnjohtaja Hongistolla on ensi käden tietoa, miten tuote on päivittäisessä työssä toiminut.
– Asentajien mielestä PAROC Hvac Fire BlackCoat on paras mahdollinen paloeriste. Asennustyö on BlackCoatin edeltäjään, harsopintaiseen Comfortiin verrattuna sujuvampaa, koska tuote on alumiinipäällysteensä ansiosta nopeampi asentaa. BlackCoatin alumiinipinta ei repeile asennustyön tiimellyksessä. Se on siis lunastanut paikkansa Novan kaltaisessa kohteessa, jossa on kiinnitettävä erityistä huomiota sisäilman laatuun.

Siisti pinta säväyttää

Yllättävää kyllä, raavailta miehiltä irtoaa erityismaininta tuotteen ulkonäköön liittyen.
– Asennusjälki on mustan pinnan ansiosta aivan omaa luokkaansa. Moni onkin todennut, että lopputulos on niin siisti, että pinnat voisi mielellään jättää näkyviin, Hongisto kertoo.

Projektitiedot

Kategoria
  • Talotekniikka
Vuosi 2019
Maa Finland
Osoite Hoitajantie 3
Kaupunki ja postinumero 40620 Jyväskylä
Arkkitehti Arkkitehtitoimisto JKMM Oy
Urakoitsija

Sisältö on estetty

Nähdäksesi tämän sisällön, sinun täytyy hyväksyä evästeet (cookies).