Perinteinen betonielementtitehdas on ottanut käyttöön modernit kierrätyskeinot. Sen kivivillasta ei mene käytännössä hippuakaan hukkaan.
Kuutioiden vetoisesta kuupasta lasketaan betonia seinäelementin valumuottiin. Muotti tutisee valtavan tärylevyn päällä, jotta betoni tiivistyy muotin joka nurkkaan ja koloseen. Ennen valamista muottiin on asennettu sähkövedot ja raudoitukset, tärytyksen jälkeen asennetaan eristeet.
Betsetin elementtitehdas Kyyjärvellä on Betset-yhtiöiden suurin yksikkö. Yhtiö on alallaan Suomen toiseksi suurin, ja sen yhdeksän tehdasta valmistaa betonielementtejä, palkkeja ja pilareita kaikille suurille rakennusliikkeille Suomessa.
Iso yritys käyttää tuotteissaan ison määrän Parocin eristeitä.
”Meille saapuu kivivillaa rekkakuorma viikossa, 570 tonnia vuodessa”, kertoo hankintapäällikkö Timo Noponen.
Betsetillä villajäte lajitellaan tarkasti jo sen syntypaikalla. Iso osa leikataan oikeisiin mittoihin ulkona vannesahalla. Sen vieressä on puristin, joka nielee hukkapalat. Sisällä muoteilla syntyvä jäte kerätään laatikoihin, jotka niin ikään käydään tyhjentämässä puristimeen.
”Puristin tyhjennetään noin neljä kertaa vuodessa ja villa viedään Eko-Expertille jatkojalostukseen”, Noponen kertoo.
Betsetin villat on toimitettu Eko-Expertille vuoden ajan. Noponen on tyytyväinen Parocin ja Eko-Expertin kanssa tehtävään kierrätysyhteistyöhän.
”Ennen osa villasta jauhettiin vaivalloisesti itse pienemmäksi ja toimitettiin eteenpäin. Nykyinen tapa on paljon tehokkaampi ja se on nopeuttanut tehtaan prosesseja, kun villaa ei tarvitse käsitellä itse millään lailla.”
Betsetin tarina alkoi alun perin jo vuonna 1950, jolloin Oikarin hiekkamontulla alettiin tehdä betoniputkia ja kaivonrenkaita. Nykyinen tehdas on rakennettu 1978 ja laajennettu useaan otteeseen.
”Meillä tehdään huolella paitsi tuotteet, myös ympäristöasiat, ja olemme saavuttaneet hyvän maineen”, Noponen sanoo.
Maineesta halutaan pitää kiinni myös asianmukaisilla kierrätysratkaisuilla. Ne satavat yrityksen laariin myös taloudellisesti.
”Villan kierrätyksen myötä jätteenkäsittelymaksut ovat kutistuneet selkeästi.”
Betsetin villat jatkavat matkaansa Pöytyälle, jossa Eko-Expertin laitteet kuiduttavat villan repimällä ja möyhentämällä sen tietokoneohjatussa prosessissa juuri oikean laatuiseksi puhallusvillaksi.
”Olemme itse kehittäneet menetelmän ja olemme alan ainoa toimija Suomessa”, kertoo toimitusjohtaja Ilari Hirvensalo.
Eko-Expert kerää kivivillaa rakennusteollisuudesta ja työmailta. Sillä on kiinteä linjasto Pöytyällä, ja samanlainen on rakentumassa Vantaalle sekä Ouluun. Lisäksi yritys pystyttää tarpeen mukaan kontteihin perustuvia pop up -pisteitä eri puolille Suomea. Pöytyällä käsitellään tällä hetkellä villaa noin 4 000 tonnia vuodessa, Vantaalla 1 500 tonnia.
Eko-Expertillä on pitkä kokemus villasta. 30-vuotiaalla yrityksellä on pari tuhatta kohdetta ja asiakkaina niin yksityisiä ihmisiä, rakennusliikkeitä kuin laiva- ja muuta teollisuutta.
Hirvensalon mukaan paine keräämisen tehostamiseen tulee kaikkialta yhteiskunnasta, ja hyvä niin.
”Kaikki haluavat lisää kierrätystä ja hiilineutraaliutta, me haluamme lisää puhdasta raaka-ainetta. Aiemmin haasteena on ollut logistiikka, mutta nyt aika on kypsä uudelle askeleelle. Kierrättämisen purot ovat joskus pieniä, mutta jokaisella on merkitys, ja niistä syntyy yhdessä iso juttu.”
Suomessa villan kierrättämisessä ollaan pidemmällä kuin missään muualla.
”Muuallakin sitä kerätään, mutta sitä myös kuljetetaan melkoisia matkoja kevein kuormin, eli prosessi ei ole kovin tehokas tai hiilivapaa.”
Kierrätysraaka-aineesta valmistettu puhallusvilla on energiatehokas tuote.
”Meillä on tavoitteena, että vuoden 2020 aikana keräys, tuotanto ja asennusketjumme olisi hiilineutraali, kun hyvitämme hiilijalanjälkemme.”
INFO
Kivivillan kierrättämisen hyödyt
Projektitiedot |
|
Vuosi | 2020 |