Tele2 Arena, Tukholma, Ruotsi

Tele2 Arena on keskeisellä paikalla sijaitseva urheilu- ja viihdekeskus, jonka avattava kattorakenne mahdollistaa erilaiset tapahtumat ympäri vuoden. Areena avattiin kesällä 2013. Areenalla on 30 000 istumapaikkaa ja konserteissa sinne mahtuu jopa 40 000 katsojaa.

Julkisivu on suunniteltu huolella valituista materiaaleista pitkän kestoiän varmistamiseksi 59. leveysasteella. Areenan ulkoseinät on rakennettu 150 mm paksuista PAROC-sandwichelementeistä, joiden ulkopuolella oleva erillinen verhoilu muistuttaa punottua metallikoria. Sisäseinät on rakennettu 100 mm paksuista PAROC Acoustic –elementeistä, jotka kiinnitettiin PAROC Deco® -kiinnitysjärjestelmällä.

Areenan katto on avattava, mikä luo uskomattomat mahdollisuudet tapahtumajärjestäjille. Katto on rakennettu PAROC-elementeistä, jotka on verhoiltu Parafon-akustiikkalevyillä. Katto eristettiin PAROC eXtra -eristelevyillä. 

Käytetyt tuotteet:
PAROC Built-On ratkaisut ja PAROC Sandwich elementit 
PAROC Acoustic Sandwich elementit
Parafon akustiikkalevyt
PAROC eXtra 

Maailmanluokan arkkitehtoninen ja logistinen haaste 

Keskellä Tukholmaa sijaitseva Tele2 Arena avattiin kesällä 2013. Se on maailmanluokan monitoimiareena, istumapaikkoja on 30 000 ja jalkapallosarjojen pyöriessä saadaan lisäksi vielä noin 2 000 seisomapaikkaa. Konserttiyleisöä areenalle mahtuu jopa yli 40 000. Tele2 Arena ja sen naapurissa sijaitseva Ericsson Globe muodostavat yhdessä Annexetin ja Hovetin kanssa loisteliaan tapahtuma-alueen, joka tarjoaa upeat puitteet niin urheilu-, musiikki- ja kulttuuritapahtumien järjestäjille kuin niissä käyville vieraillekin.

Areena on arkkitehtoniselta muotoilultaan täysin ainutlaatuinen; sen julkisivu muistuttaa punottua metallikoria, joka sulkee sisäänsä koko areenan. Tyylikäs lamellivaippa heijastaa valonsäteiden koko kirjon ja se voidaan valaista halutulla värillä kulloisenkin tapahtuman mukaan. Ulos ja sisälle näkemisen mahdollistamiseksi julkisivu koostuu 20 000 neliömetristä rei'itettyä ”levyä”, joka on noin metrin päässä sisävaipasta. Rakennuksen sisävaippa koostuu yleisten tilojen lasielementeistä sekä ylempien tekniikkakerrosten tiiviistä, PAROC-elementeillä toteutetusta julkisivusta.

Liikkuva katto tekee rakennuksesta monipuolisen, minkä ansiosta areena sijoittuu jonnekin ulkostadionin ja sisähallin välimaastoon. Siellä voidaan pelata esimerkiksi jalkapalloa vesisateessa, samalla kun yleisö istuu mukavasti suojassa. Katto koostuu kahdeksasta osasta, jotka on sijoitettu neljän ryhmiin. Yhdessä ne muodostavat kaksi isoa kattopuoliskoa. Katon sulkeminen kestää noin 20 minuuttia. Koko areena voidaan mukauttaa nopeasti erilaisten tapahtumien tarpeisiin, esim. kaikki tuolit voidaan vaihtaa kätevästi.

Kooltaan rajalliselle tontille mahtui arkkitehtoninen haaste, mutta tilanpuutteesta huolimatta tuloksena on vahva ja selkeä kokonaisuus. Areena on pienimmillään alaosasta ja suurenee ylöspäin, mikä tekee kohtaamisesta ympäristön kanssa erityisen dramaattisen. Areena ikään kuin riippuu lähialueen yllä erottuvana ja dynaamisena. Uskomaton rakennus täynnä rakennusteknisiä haasteita, mutta myös logistisesti oltiin todella tiukoilla. Näin suuri rakennustyömaa keskellä Tukholmaa vaatii huolellista suunnittelua. Esimerkiksi rekkakuorman purkaminen ei saanut kestää 15 minuuttia kauemmin. Rakennusmateriaalia jouduttiin toimittamaan myös yöllä ja mm. elementtejä ja kattoeristyksiä lennätettiin helikoptereilla suoraan asennuspaikalle.

Energiatehokkuus ja paloturvallisuus 

Rakennusten ja asennusten tiukentuneiden energiatehokkuusvaatimusten vuoksi eristäminen on noussut entistä tärkeämpään rooliin. Paksut ja palavat eristemateriaalit olisivat lisänneet merkittävästi rakennuksen palokuormaa, minkä vuoksi eristysmateriaalin valinnalla on suuri vaikutus rakennuksen yleiseen paloturvallisuuteen. PAROC-kivivilla, joka on palamaton ja ainutlaatuinen yhdistelmä erinomaisia lämpö-, äänieristys- ja palo-ominaisuuksia, tekee areenasta erittäin paloturvallisen. Yhteensä kohteeseen on käytetty noin 27 000 m2 PAROC-elementtejä sekä 30 000 m2 kivivillaeristettä. Upean arkkitehtuurin ja pyöreiden muotojen toteuttamiseksi PAROC-elementit on asennettu pystyyn. Areenatilaan on asennettu 6 200 m2 rei'itettyjä PAROC Acoustic -elementtejä parhaan äänenvaimennuksen varmistamiseksi. Elementit asennettiin patentoidulla PAROC Deco® -kiinnitysjärjestelmällä, jossa elementit ja peiteprofiilit ruuvataan kiinni samalla kertaa ja ilman näkyviä kiinnikkeitä. Liikkuvan ja avattavan katon paino-, tiiviys- ja paloturvallisuusvaatimukset olivat erittäin tiukat. Katto on rakennettu PAROC-elementeistä ja verhoiltu Parafon-akustiikkalevyillä.

Projektitiedot

Kategoria
  • Akustiikka
  • Katot
Vuosi 2013
Maa Sweden
Osoite Arenaslingan 14
Kaupunki ja postinumero 121 77 Johanneshov
Arkkitehti White Arkitekter AB
Urakoitsija

Sisältö on estetty

Nähdäksesi tämän sisällön, sinun täytyy hyväksyä evästeet (cookies).