Mansikkalan koulukeskus

Imatralla kyllästyttiin koulujen sisäilmaongelmiin ja päätettiin panostaa lasten ja nuorten terveisiin ja turvallisiin oppimisympäristöihin. Imatralle rakennetaankin kolme uutta oppimiskeskusta vuoteen 2021 mennessä. Syyslukukaudeksi 2020 valmistuu Mansikkalaan Suomen suurin puukoulu, jonka huoneistoala on noin 11 000 neliömetriä.
Mansikkalan koulukeskus on monella mittarilla mitattuna ainutlaatuinen hanke Suomessa.

– Jo se, että kyseessä on puukoulu, tekee siitä erityisen. Kyseessä on myös Imatran kaupungin mittavin, yli 40 miljoonan euron investointi, joka toteutetaan elinkaarihankkeena, Imatran kaupungin tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen kertoo.
Mansikkalan koulukeskus ei ole rakennettu massiivipuusta, vaan puurungon eristeenä on käytetty eristevillaa, ja rakenteessa on höyrynsulku. Runko on liimapuuta ja seinäpinnoissa on käytetty puuta. Ulkopinnoitus on tehty lankusta ja sisäpinnat ovat valkolakattua liimapuulevyä.

 

TUOTTEET: 

PAROC Hvac Fire Mat BlackCoat
PAROC Hvac Combi AluCoat T
PAROC Hvac Section AluCoat T
PAROC Hvac Mat AluCoat


Puurakentamisen nouseva trendi

Moni kunta painii homekoulujen ja sisäilmaongelmien parissa. Imatran kaupungin strategiana on rakentaa terveitä ja turvallisia kouluja, jotta oppilaat eivät altistu sisäilmaongelmille kunnan omassa palveluverkossa. Puukoulun puolesta puhui moni seikka.
– Ensinnäkin puu on luonnollinen ja terveellinen rakennusmateriaali, joka hengittää ja edistää hyvää sisäilmaa. Se ei kerää kosteutta rakenteisiin ja paljastaa nopeasti mahdolliset kosteusvauriot. Se on myös epäsuotuisa kasvualusta homeelle. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että puu edistää käyttäjiensä hyvinvointia, Turunen selvittää.
Miksi puurakentaminen ei ole vielä kuitenkaan ottanut täysillä tuulta purjeisiin julkisessa rakentamisessa?
– Se on hyvä kysymys. Luulen, että julkisen puurakentamisen esteenä oli vielä joitain vuosia sitten korkeammat tuotantokustannukset. Nyt kustannuksia on saatu painettua alas, joten uskon, että puurakentaminen tulee yleistymään lähitulevaisuudessa etenkin päiväkoti- ja koulurakentamisessa.
Trendi on nouseva myös Puutuoteteollisuus ry:n mukaan. Vuonna 2018 käynnistyneistä kouluhankkeista jo noin neljäsosa oli puurakenteisia.

Monimuotoinen elinkaarihanke

Syyslukukaudeksi 2020 valmistuva Mansikkalan koulukeskus tulee toimimaan monitoimikiinteistönä, johon sijoittuvat perusopetuksen lisäksi neuvola, varhaiskasvatus, lukio, työväenopisto, nuorisopalvelut, oppilashuolto ja kolmannen sektorin toimijoita.
Koulukeskus on toteutettu elinkaarihankkeena.
– Palvelun tuottaja YIT Koti Oy on sitoutunut hoitamaan koulua ensimmäiset 20 vuotta PTS:n mukaan siten, että rakennus on 20 vuoden jälkeen 85-prosenttisesti nykyarvoa vastaavassa kunnossa. Turunen toimii koulun käyttöönoton jälkeen käyttäjien edustajana koulukeskuksen yhteistoimintaryhmässä.
– Valmistumisen jälkeen päivitämme vuosittain PTS:t ja huolehdimme suunnitelmien mukaisista investointikorjauksista. Näin rakennus pysyy elinkaarimallin edellyttämässä kunnossa. 

Hyvä rakentamistapa ennen kaikkea

Turunen on ollut aktiivisesti mukana Mansikkalan hankkeen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.
– Hyvä rakentamistapa on korostunut tässä kohteessa. Koulun runkovaihe rakennettiin säältä suojassa, jotta rakenteisiin ei pääse kosteutta ja suojaukset purettiin vasta siinä vaiheessa, kun vesikatto oli asennettu. Terve ja turvallinen koulu edellyttää rakennushankkeelta myös sitä, että osaavat ihmiset tekevät kaikki työvaiheet huolella tarkkaan valituista materiaaleista. Mielestäni se toteutui hankkeessa moitteettomasti.
Hyvä rakennustapa edellytti myös rakennustöiden puhtausluokitusta P1, jolla päästään hyvään ja tavoiteltuun sisäilmaan.
– Ilmanvaihtokanavia asennettaessa tilan oli oltava pölytön, jotta iv-kanavistoon ei kerry pölyä.

Turvallinen kivivilla

Eristeasennuksista vastaavan KSPT Oy:n toimitusjohtaja Jukka Peltonen kertoo, että Parocin kivivilla olikin heille ainut eristevaihtoehto Mansikkalan koulukeskukseen.
– Kivivillan perusominaisuudet puhuvat puolestaan. Kivivilla kuuluu paloluokkaan A1, joka on korkein mahdollinen eurooppalainen paloluokitus rakennusmateriaaleille ja PAROC-kivivillakuitu on Nota Q kuitua, jota ei ole arvioitu haitalliseksi tai luokiteltu ärsyttäväksi aineeksi.

Sujuvasti maaliin

Mansikkalan koulukeskus oli KSPT:lle suhteellisen mittava kohde.
– Asensimme ilmastointikanavien sekä lämpö- ja vesiputkien eristykset. Yhtiömme näkökulmasta kyseessä oli tyypillinen talotekniikkakohde, mutta oli toki hienoa olla mukana Imatran kaupungin kannalta merkittävässä esimerkkihankkeessa, jossa rakennetaan tervettä ja turvallista koulua.
KSPT käytti ilmakanavien paloeristämiseen PAROC BlackCoat -tuotetta.
– Se on osoittautunut erittäin toimivaksi kaikissa projekteissa, joissa olemme kyseistä tuotetta käyttäneet. BlackCoat on todella helppo ja nopea asentaa, lopputulos on hyvän näköinen ja kivivillan laatuun voi aina luottaa, Peltonen kiittelee. KSPT Peltonen oli hyvillään projektin sujuvasta etenemisestä. Yhteistyö hankkeessa mukana olevien eri osapuolten kesken toimi saumattomasti alusta loppuun.

Projektitiedot

Kategoria
  • Talotekniikka
Vuosi 2020
Maa Finland
Osoite Tietäjänkatu 8
Kaupunki ja postinumero 55100 Imatra
Arkkitehti Arkkitehtitoimisto Perko Oy
Urakoitsija

Sisältö on estetty

Nähdäksesi tämän sisällön, sinun täytyy hyväksyä evästeet (cookies).