Parocin passiivitalokonsepti herättää kansainvälistä kiinnostusta

18 loka 2010
Parocin passiivirakentamisen konsepti ja tietotaito herättää kansainvälistä kiinnostusta. Konseptiin on tutustunut joukko suurlähetystöjen edustajia ja kansainvälisten yritysten edustajia Suomessa ja Ruotsissa. Viimeisimpänä konsepti esiteltiin Suomessa ranskalaisille rakentamisen ammattilaisille.

-Parocin passiivitalokonsepti herättää kansainvälistä mielenkiintoa. Passiivikohteisiin Suomessa ja Ruotsissa ovat tutustuneet mm. Venäjän ja Yhdysvaltojen suurlähettiläät seurassaan joukko yritysten ja median edustajia, kertoo Paroc Rakennuseristeiden kehityspäällikkö Pekka Haikonen.

Parocin passiivitalokonseptia esiteltiin syyskuun lopussa ryhmälle Pays-de-la-Loire –alueen yritysten edustajia, jotka kuuluvat Green Building Clusteriin. Green Building rakennusklusteri on verkosto, joka kokoaa yhteen rakentamisen asiantuntijoita, ammattilaisia, tutkimuslaitoksia ja yliopistoja EU:n alueella. Parocissa vieraillut ryhmä koostui pääosin valmistavan teollisuuden ammattilaisista, mutta mukana olivat myös Pays de la Loiren kauppakamarin ja teknisen tutkimuslaitoksen CETE Ouestin edustajat.

Paroc Rakennuseristeiden kehityspäälliköt Pekka Haikonen ja Kim Bärlund kertoivat vieraille Parocin passiivitalokonseptin taustoja: miksi rakennusten energiatehokkuuteen on syytä kiinnittää huomiota ja kuinka suuri säästöpotentiaali rakennusten energiatehokkuuden tehostamisessa piilee. Tämän jälkeen esiteltiin Parocin passiivitalokonsepti kokonaisuudessaan. 

 

Halusimme viestittää heille, että passiivitalo ei ole luksusta, vaan kaikkien ulottuvilla oleva energiatehokas rakentamisen ratkaisu. Passiivitalon omistaja toimii energiaviisaasti ja voi saada aikaan merkittäviä säästöjä energialaskussa, Haikonen kertoo.
Kuulijoille kerrottiin myös, että Suomen ensimmäisessä passiivitalossa Tikkurilassa tehtyjen laskelmien mukaan kustannussäästö voi olla 25 vuoden aikana jopa 50 000 euroa.

Vieraat kiinnittivätkin erityisesti huomioita passiivitalon energiatehokkuuteen eli siihen, miten vähän passiivitalo kuluttaa Suomen ilmasto-olosuhteissa. Keskustelua herätti myös passiivitalon tasainen ja miellyttävä sisälämpötila Suomen eri vuodenaikojen suurista lämpötilavaihteluista huolimatta.

Kuulijoita kiinnosti myös Innova kerrostalosta passiivitaloksi -hanke, joka mahdollistaa vanhojen kerrostalojen saneeraamisen passiivitasoon. Kysymyksiä herätti mm. miten kerrostalon saneeraus on mahdollista toteuttaa siten, että asukkaiden ei tarvitse muuttaa pois remontin ajaksi ja miten saneeraus aiotaan käytännössä toteuttaa.

Infon jälkeen ryhmä matkasi Tikkurilaan, jossa he tutustuivat Suomen ensimmäiseen passiivitaloon. Kohteessa huomiota herätti mm. talon "tavallinen" arkkitehtuuri sekä passiivitalon edulliset rakentamis- ja käyttökustannukset. – Talon ilmanvaihtojärjestelmä ja huipputehokas ilmanvaihdon lämmön talteenotto oli vierailijoille uutta. Samoin se, että talon sisälämpötilan voi säätää asukkaan omien mieltymysten mukaan, Bärlund kertoo.

Vierailun organisaattorina toimi Ranskan Suurlähetystön Kaupallinen osasto Ubifrance, jonka rooli on auttaa ranskalaisia yrityksiä viennissä (vastaava organisaatio Suomessa on Finpro).