Pientalojen energiaremontointiin tulossa tuulettuva seinäelementti

25 maalis 2013

Paroc pilotoi VTT:n tutkimaa konseptia Suomessa ja Ruotsissa

Vanhojen omakoti- ja rivitalojen remontointiin on luvassa energia- ja kustannustehokas eriste-elementti, jonka tuulettuva ratkaisu sopii erityisesti puurunkoisten pientalojen seinien lisäeristämiseen. Elementin pintaan voidaan kiinnittää joko puujulkisivu tai se voidaan toteuttaa eristerapattuna.

Itämeren alueen johtava eristevalmistaja Paroc Group on tutkinut Tekes-rahoitteisessa hankkeessaan jo pitkään vaihtoehtoisia keinoja toteuttaa turvallinen energiaremointointikonsepti, joka soveltuu käytettäväksi Suomessa ja Ruotsissa tyypilliseen vanhaan rakennuskantaan. VTT:n kosteustekniset simulaatiot on vastikään saatu päätökseen ja ratkaisun pilotointi on käynnistymässä Luumäellä ja Tukholmassa yhdessä yhteistyöverkoston kanssa.

”Tutkimme myös tuulettamatonta elementtiratkaisua, joka testien mukaan osoittautui kosteusturvalliseksi ja olisi hyvin soveltunut puurunkoisten talojen lisäeristämiseen. Päädyimme kuitenkin loppukäyttäjien ja markkinoiden toiveita kuunneltuamme toteuttamaan elementin rakenteen tuulettuvana”, kehitysprojektin vastuullinen johtaja ja projektipäällikkö Janne Heikkilä Parocilta kertoo.

Energiaremontointiin tarkoitetun uuden elementin etuina ovat paitsi kosteusturvallisuus, hyvä lämmön- ja ääneneristävyys, erinomainen paloturvallisuus, mutta myös sen helppo asennettavuus. Elementit valmistetaan säältä suojassa tehdasolosuhteissa, mikä varmistaa tuotteelle korkean laadun ja vähentää remonttikohteessa tehtävien työvaiheiden määrää.

Työmaalla valmiit elementit on nopea asentaa rakennuksen puurunkoon, josta vanha julkisivumateriaali on purettu, ja tiivistää saumoistaan. Ilmatiivis levymäinen elementti ja sen saumaratkaisu tarjoavat mahdollisuuden parantaa ulkopuolelta rakennuksen ilmatiiviyttä sekä samalla lisäjäykistää rakennusta. Uuden julkisivun materiaalina toimii sekä rappaus että puuverhoilu.

Hinnaltaan kilpailukykyinen elementti soveltuu erityisen hyvin 1940-1970 -lukujen puurunkoisten pientalojen energiaremontointiin, joissa talon julkisivua halutaan samalla päivittää uudella pintamateriaalilla”, Heikkilä kertoo.
Pilottikohteen rintamamiestalosta lähes 0-energiatasoinen

Paroc on yhteistyökumppaneineen käynnistämässä loppukeväästä Lappeenrannan lähellä, Luumäellä, vanhan rintamamiestalon mittavaa energiaremonttia. RenZERO-nimisessä pilottikohteessa hyödynnetään uutta seinäelementtiä. Myös talon ikkunat, ovet ja katto uusitaan yhdessä ilmanvaihdon sekä lämmitys- ja energiajärjestelmien kanssa. Lopuksi julkisivu rapataan.

Pilottikohteen korjaustyö toteutetaan arkkitehdin piirustusten mukaan ja samalla rakennuksen ulkonäkö uudistetaan vanhaa kunnioittaen.

”Tavoitteenamme on yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa muuttaa puurunkoinen asuintalo Parocin uuden remonttielementin ja muiden teknisten ratkaisujen avulla lähes 0-energiatasoiseksi”, Heikkilä toteaa.
Energiaremontti kiinnostaa erittäin paljon pilottikohteen asukkaita, sillä rintamamiestalon omistaja on koulutukseltaan rakennusalan insinööri ja toimii ammattiopistossa alan opettajana. Suuri yleisö pääsee kesän kuluessa seuraamaan korjaustöiden vaiheita pilottihankkeen omilla verkkosivustolla.
Ruotsissa vastaava Parocin pilottikohde sijaitsee Tukholman ydinkeskustan tuntumassa. Kyseessä on 1940-luvun tyypillinen pienellä tontilla sijaitseva yksikerroksinen omakotitalo, jonka asukkaat haluavat laajentaa taloa rakentamalla yläpuolelle lisäkerroksen.

Talo päivitetään energiatehokkaaksi käyttämällä Parocin yhteistyössä kumppaneidensa kanssa kehittämää remonttielementtiä, jonka päälle asennetaan puinen julkisivuvuoraus. Molemmat pilottikohteet on tarkoitus saada päätökseen tämän vuoden kuluessa.

Suomessa Parocin yhteistyöverkostoon kuuluvat VTT:n lisäksi Metsä Wood, Ensto Enervent, Skaala, Oilon sekä arkkitehtina Kimmo Lylykangas ja rakenneasiantuntijana Asko Keronen. Ruotsissa yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Nibe ja Elitfönster.