Talo Sensussa yhdistyvät japanilainen estetiikka ja skandinaavinen selkeys

08 heinä 2020

Talo Sensu kyltin pystytys

Vuoden 2021 asuntomessut saattavat tuntua vielä kaukaisilta, mutta messuilla esiteltävien kohteiden rakennustyöt ovat jo hyvää vauhtia käynnissä. Eräs Lohjalle kohoavista messukohteista on Talo Sensu, jossa yhdistyvät japanilainen estetiikka sekä skandinaavinen selkeys. Paroc on Talo Sensun päänäytteilleasettaja.

Talo Sensun takana on nelihenkinen perhe: luokanopettajana toimiva Saara, yrittäjänä kattoalan yrityksessä toimiva Tomi sekä heidän kaksi lastaan, 17-vuotias lukiolainen Arttu ja 13-vuotias yläkoululainen Elsa. Ajatus oman talon rakennuttamisesta ei suinkaan ollut perheelle pitkän ajan unelma vaan ennemminkin hetkessä syntynyt ajatus, joka vei mukanaan.

"Olin vuosikausia sanonut, että me emme ikinä rakenna taloa. Sellaista ajatustakaan ei siis ollut, kunnes Lohja sai asuntomessut vuodelle 2021 ja työkaverini Ari ohimennen kysyi, että miksi en ryhtyisi rakentamaan messutaloa perheellemme. Oikeastaan aika lailla sillä hetkellä tuli ajatus, että voisihan sitä kyllä harkitakin. Päätin järkyttää Saaran kysymällä heti samana päivänä hänen mielipidettään asiasta, ja aika nopeasti sitten alettiin ideoida taloa”, Tomi muistelee.

Pari kertoo visionsa muuttuneen matkan varrella melkoisesti.
”Alun perin suunnittelimme yksikerroksista taloa, mutta muutimme suunnitelmamme, kun saimme tietää tonttimme. Meidän tontiltamme halusimme avata mahdollisimman paljon näkymiä järvelle ja siksi kannattaa rakentaa kaksikerroksinen talo.”

Japanilaista estetiikkaa ja skandinaavista selkeyttä

Japanin sana ´sensu´ merkitsee kokoontaittuvaa viuhkaa, joka pitää käyttäjänsä viileänä kesäkuumalla. Se tarkoittaa myös tunnetta ja aisteja. Japanilla on erityinen merkitys koko perheelle Saaran taustan vuoksi: hänen isänsä on Japanista kotoisin.
”Ihailen japanilaisessa kulttuurissa perinteitä ja historiaa. Talossamme japanilaisuus näkyy eniten materiaalivalinnoissa. Puu, kivi ja betoni ovat kaikki hyvin suuressa osassa modernia japanilaista arkkitehtuuria”, kertoo Saara ja lisää, että skandinaavisuudessa on myös paljon samoja elementtejä. Toiveissa oli saada taloon selkeitä linjoja ja avaraa yhteistilaa.

Talon kantavat rakenteet tehdään kaikki betonielementeistä. Välipohja ja yläpohja tehdään ontelolaatoista, julkisivuissa puolestaan käytetään luonnonkiveä ja lämpökäsiteltyä puuta. Eristeiksi valittiin Parocin kivivillaa, jota käytetään talossa mm. kaikissa seinissä, kattoeristeenä, saunan eristeenä sekä talotekniikan eristyksissä. Eristevalintoihin vaikutti Saaran tausta opettajana. Hän on työssään sairastunut astmaan sisäilmaongelmaisessa koulussa.
”Halusimme rakentaa talon kestävistä, turvallisista ja terveellisistä materiaaleista. Kivivilla ei ime kosteutta, ja kosteus pääsee vapaasti kulkemaan materiaalissa. Kivivilla ei homehdu ja on erittäin paloturvallinen materiaali”, Tomi toteaa.

Perheen elämä tulee pyörimään tiiviisti taloprojektin ympärillä seuraavien kuukausien aikana. Se ei kuitenkaan huoleta, sillä Saara ja Tomi ovat tottuneet tekemään asioita yhdessä. Heidän roolijakonsa on selkeä.
”Tomi vastaa aikataulutuksesta ja projektin hallinnasta. Minä olen mukana sisustuksellisissa asioissa ja varmasti itselleni tulee paljon käytännön asioita hoidettavaksi. Ruokahuolto vaatii kotona myös oman osansa”, Saara kertoo.

Osa Talo Sensun katoista on viherkattona ja osa valkoista, viileänä pysyvää Alkorplan PVC -katetta. "Viherkatto on ehdottomasti yksi upeimmista isoista yksityiskohdista talossa", Tomi kertoo. ”Yläkerta on avara ja valoisa. Luulen, että tulemme viettämään aikaa pääsääntöisesti yläkerran oleskelutiloissa, mutta myös kattoterassi on varmasti yksi suosikkipaikoistamme”, Tomi arvelee. 

Saara lisää vielä toisen suosikin: ”Yksi lempipaikoista tulee varmasti olemaan meidän spa-tilat. Sinne saadaan vihdoin myös amme, jota odotan kovasti.”