Energiatehokkuuden edelläkävijä - Talo Sensulla asuntomessujen paras E-luku!

03 syys 2021

Talo Sensu parveke

Vihreä teko ja ekologisuus olivat yksi Lohjan asuntomessujen tärkeimmistä teemoista. Messut ovat nyt takana ja Talo Sensu sai ansaittua mainetta ja kunniaa talona, jolla oli koko messujen ylivoimaisesti alhaisin E-luku – vain 62! Se oli siis kaikista messutaloista energiatehokkain. Vertailussa huonoin pientalon E-luku oli Talo Sensuun nähden lähes kaksinkertainen, mikä kertoo, että Sensun kohdalla on todella onnistuttu puristamaan energiankulutus harvinaisen alas.

Energiatehokas ja ekologinen betonielementtitalo


Tulos oli mieluisa mutta ei aivan odottamaton: energiatehokkuus ja ekologisuus olivat alusta alkaen Talo Sensun rakennuttajien Saaran ja Tomin kantavana ajatuksena taloprojektissa, ja niihin panostettiin vahvasti kautta linjan. Tämä näkyi niin suunnittelussa kuin materiaalivalinnoissa pienimpiä yksityiskohtia myöten. Tavoitteena oli talo, jonka koko elinkaaren aikainen energiankulutus on mahdollisimman alhainen, ja tässä todella onnistuttiin. 

Talo rakennettiin betonielementeistä ja siitä pystyttiin tekemään hyvin tiivis. Taloon valittiin energiatehokkaat ikkunat sekä panostettiin laadukkaisiin eristeisiin, joita käytettiin keskimääräistä enemmän. Näin varmistettiin, ettei energiaa mene hukkaan. Talo Sensun betonielementeissä, katossa, talotekniikassa ja saunassa on käytetty Parocin kivivillaeristeitä. Ne ovat kierrätettävissä kuten suuri osa muistakin Sensun materiaaleista.

 

Energiatehokkuuden lisäksi pieni hiilijalanjälki


Myös hiilijalanjälkensä osalta Sensu pärjäsi hienosti vertailussa ollen messutalojen neljänneksi paras.

Rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen arviointi suoritettiin Ympäristöministeriön Rakennuksen vähähiilisyyden kansallisen arviointimenetelmän asetusluonnosversion (2021) mukaisesti. Rakennusmateriaalit muodostavat tyypillisesti noin puolet talon hiilijalanjäljestä, minkä lisäksi jalanjälkeen vaikuttavat rakentamisvaiheen toimet kuten rakennusmateriaalien kuljetukset työmaalle. Hiilijalanjälkeä syntyy myös rakennuksen huoltamisesta ja purkamisesta, mutta merkittävän osuuden muodostaa energiakulutus rakennuksen käytön aikana. 

Talo Sensun rakentamisvaiheen päästöt minimoitiin hankkimalla materiaalit läheltä - betonielementit Raaseporista ja kivivilla Paraisilta. Todella alhaisen energiankulutuksen lisäksi Talo Sensun hiilijalanjälkikin oli todella pieni. Arviointijakson pituutena käytettiin asetusluonnoksen mukaisesti 50 vuoden laskenta-aikaa.  Jos laskenta-aikaa olisi pidennetty yli viidenkymmenen, tulos olisi parantunut entisestään erinomaisen energiatehokkuuden ansiosta. Nykyiselläkään laskenta-ajalla Sensu ei kuitenkaan jäänyt kauaksi hiilijalanjälkikilvan voittajasta, jonka vertailuluku oli 11 kg CO2e/m2/a siinä missä Sensun luku oli 14 kg CO2e/m2/a.

Näin tuli todistettua, että huolellisesti tehty, energiatehokas betonielementtitalo on myös hiilijalanjäljeltään erinomainen vaihtoehto!