Jämerä Kivitalot käyttää hiilineutraalia PAROC Natura Lanaa

07 maalis 2022

Jämerä Kivitalo Helsinki Puotila

Jämerä Kivitalot on ensimmäisenä talovalmistajana ottanut käyttöön hiilineutraalin kivivillaeriste PAROC Natura Lanan. Jämerä haluaa olla edelläkävijä päästöjen vähentämisessä ja tehdä aitoja tekoja kestävien pientalojen rakentajana. Helsingin Puotilaan valmistuva talo (kuvassa) on ensimmäinen Jämerä kivitalo, jossa PAROC Natura Lana eristeet ovat käytössä.  

–Otimme käyttöön hiilineutraalin uutuuskivivillaeristeen PAROC Natura Lanan heti kun mahdollista, Jämerä kivitalojen toimitusjohtaja Jari Malkamäki kertoo. – Natura Lanan valinta Jämerä-taloihin oli helppo, sillä olemme käyttäneet Parocin tuotteita jo pitkään. Saamme samat tutut ominaisuudet, mutta selvästi pienemmillä ilmastopäästöillä, mikä osaltaan pienentää Jämerä talojen hiilijalanjälkeä.

Jämerä laskee kaikkien urakoimiensa talojen hiilijalanjäljen ja kivivillan osuus elinkaaren aikaisista hiilipäästöistä on kohteesta riippuen n. 1-2 %. PAROC Natura Lanan selvästi pienemmät valmistuksen päästöt tulevat näkymään Jämerä-talojen hiilijalanjäljessä, vaikka merkitys ei suuren suuri olekaan. Jämerä käyttää PAROC Natura Lanaa kaikissa jo tekeillä olevissa ja uusissa alkavissa kohteissaan, joissa tarvitaan levyvillaeristettä. Puhallusvillana käytetään edelleen tuttua Parocin puhallusvillaeristettä.

Hiilisäästöjä monin keinoin
PAROC Natura Lanan valmistuksessa päästöjä on onnistuttu vähentämään käyttämällä vihreää sähköä, vähähiilistä sulatusteknologiaa ja kierrättämällä kivivillaa tuotantoprosessin aikana. Eriste myös pakataan pienempään, 60-prosenttisesti puristettuun pakettiin kuljetuksessa syntyvien kasvihuonepäästöjen minimoimiseksi ja varastoinnin helpottamiseksi, Paroc Rakennuseristeiden aluepäällikkö Jukka Tanskanen kertoo. Tuotteen koko elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt on kokonaisuudessaan kompensoitu sertifioidun (Gold Standard) vapaaehtoisen päästökaupan hankkeiden kautta.

Kivitalojen ilmastopäästöjä vähentämässä
Jämerä Kivitalot Oy ja sen kevytbetonia tuottava emoyhtiö Bauroc AS ovat jo pitkään tehneet kehitystyötä vähähiilisemmän rakentamisen puolesta. Bauroc kevytbetonin valmistus on kiviaineiseksi materiaaliksi vähäpäästöistä, sillä huokoisen tuotteen valmistuksessa tarvitaan suhteellisen vähän raaka-aineita, ne tulevat pääosin läheltä ja tuotteessa käytetään kierrätysraaka-aineita mahdollisuuksien mukaan. 

Lue Jämerä Kivitalot Oy:n tiedote (pdf)


Lisätietoja:

Jämerä kivitalot Oy, toimitusjohtaja Jari Malkamäki, puh. 040 1796 327

Paroc Oy Ab, aluepäällikkö Jukka Tanskanen, puh. 0400 524 422