Suomessa sataa, ja rakentaminen tapahtuu ulkona. Tutkimusten mukaan kuitenkin vain hyvin pieni osa rakennusten kosteusongelmista johtuu rakennusvaiheessa tapahtuvasta lyhytaikaisesta materiaalien kastumisesta – suurin syy ongelmiin löytyy rakennus- ja suunnitteluvirheistä, rakennuksen käytöstä sekä huonosta ylläpidosta. Parocin tilaisuudessa keskusteltiin siitä, mitä tulee ottaa huomioon rakentamisen kosteudenhallinnassa sekä käytiin läpi tuloksia lämmöneristeiden kosteusominaisuuksia koskevasta tutkimuksesta.
Sami Niemi, Vahanen Rakennusfysiikka Oy:stä kertoi
Kuivaketju10 -toimintamallista ja miten sen avulla estetään keskeisimmät kosteusriskit rakentamisessa. "Kuivaketju10 on rakennusprosessin kosteudenhallinnan toimintamalli, jolla vähennetään kosteusvaurioiden riskiä rakennuksen elinkaaren aikana. Toimintamalli sisältää riskilistan ja -todentamisohjeen, joissa on esitetty kymmenen keskeisintä kosteusriskiä. Näiden kosteusriskien hallinnalla vältetään yli 80 prosenttia kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista," kertoi Sami Niemi. Sami kertoi myös mikä on materiaalivalmistajan osuus Kuivaketju10-toimintamallissa ja tähän
Pekka Reijonen Parocilta pyrki vastaamaan omassa
puheenvuorossaan kosteusturvallisesta lämmöneristämisestä. "Me Parocilla toteutamme Kuivaketju10 –toimintamallia kivivillaeristeiden valmistajan näkökulmasta ja pyrimme vastaamaan riskilistan kohtiin mm. kosteusoppaassamme ja tuotteidemme varastointiohjeessa", vastasi Pekka Reijonen Parocilta.
Tilaisuudessa julkaistiin myös
Parocin uusi kosteusopas ja tulokset VTT:llä teetetystä eristemateriaalien kosteusominaisuuksia koskevasta tutkimuksesta. Lyhyet tietoisku-tilaisuudet keräsivät kokoon yhteensä yli 100 rakentamisen ammattilaista paikan päälle ja lisäksi tapahtumaa pääsi seuraamaan myös Facebookissa livenä.
Tapahtuman esitysmateriaalit saat ladattua tältä sivulta ja tapahtuman videotaltioinnin pääsee katsomaan yhä
Paroc Finlandin Facebook-sivulta.
Lisää tietoa VTT:llä teetetystä tutkimuksesta ja Parocin kosteusturvallisista eristeistä löytyy:
www.tutkittujuttu.fi