Kolme askelta, joiden avulla vähennämme muovin käyttöä 30 %

MUOVIN VÄHENTÄMINEN 05/10/2021

 

Käytämme Owens Corning Parocilla muovia suojaamaan ja puristamaan tuotteitamme varastointia ja kuljetuksia varten. Kaikki käyttämämme muovi on kierrätettävää, mutta hiilijalanjälkemme pienentämiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi olemme sitoutuneet vähentämään muovin käyttöä 30 % vuoteen 2030 mennessä. Hankkeen päällikkö Mats Ginman kertoo, miten tämä tavoite saavutetaan yhteistyössä muovin valmistajien ja asiakkaidemme kanssa.

1. Parhaiden käytäntöjen löytäminen

Hyvien ideoiden jakaminen. Siitä Mats Ginman, prosessin kehityspäällikkö, joka otti tehtävän vastaan vuonna 2020, lähti liikkeelle. Hankkeen tavoitteena on vähentää Parocin muovijätettä 30 % vuoteen 2030 mennessä sekä pienentää kertakäyttökuormalavojen käyttöä 50 %.

Mikä oli Euroopan eri tehtaiden käyttämän muovikalvon paksuus? Kuinka tiukkaan pakkaus puristettiin ennen kuin se käärittiin muoviin? Miten pakkaus peitettiin ennen kuljetusta?

”Hankkeen tavoitteena on leikata pois käytöstä kaikki tarpeeton muovi. Niinpä oli järkevää tutkia kunkin tehtaan käytäntöjä, kerätä parhaat ideat ja jakaa ne muiden kanssa”, Ginman sanoo.

Ideoita todellakin löydettiin. Hyvä esimerkki tästä on pakkauskone, jota käytetään nyt usealla tehtaalla. Sitä käytetään sekä puristuspakkaamiseen että tavalliseen pakkaamiseen. Puristuspakkauksissa on käytettävä vahvempaa, paksumpaa muovia tavallisten tuotteiden pakkausmenetelmiin verrattuna.

Ginmanin tiimi huomasi, että joissain Parocin tehtaissa muovi vaihdettiin pakkaustyypin mukaan. Sinänsä pieni idea, mutta ympäristön kannalta todella merkittävä. Se otettiin heti käyttöön myös muissa toimipaikoissa.

"Yksinkertainen idea, jossa muovikääre vaihdetaan pakkauslajista riippuen, säästää vuosittain 40 tonnia muovia per tehdas."

 

2. Kehitysyhteistyö muovin valmistajien kanssa

Kunkin Paroc-tehtaan parhaiden käytäntöjen jälkeen oli aika tarkastella isoa kuvaa. Huomattiin, että toinen merkittävä tapa vähentää muovia on tehdä yhteistyötä muovin valmistajien kanssa.

”Tavoitteena on valmistaa mahdollisimman kestävä muovikalvo mahdollisimman pienellä raaka-aineen määrällä. Muovikalvo, joka kestää säätä, varastointia ja puristamista, ja joka voidaan myös kierrättää myöhempää käyttöä varten”, Ginman sanoo.

Parocin tehtaan pihoilla on paketteja tälläkin hetkellä. Testipaketit, esimerkiksi Hässleholmissa, Ruotsissa, ovat ulkona, jotta erilaiset muovi- ja pakkausmateriaalit voivat altistua sateelle, lumelle, pakkaselle ja kuumuudelle.

”Pakkausten laatu on meille tärkeää. Vain oikein toteutettu testaus kertoo meille, onko pakkausmateriaali riittävän kestävä eri sääolosuhteissa”, Ginman sanoo.

MDO-kalvo on ollut jo käytössä Suomen ja Venäjän tehtailla. Innovatiivisen tekniikan ansiosta materiaali on ohuempaa, jäykempää ja vahvempaa kuin tavallinen LPDE-muovi. Koska MDO-kalvoa voidaan venyttää jopa 600 %, sen valmistus vaatii myös vähemmän raaka-ainetta.

MDO-kalvo esitellään nyt myös muille puristuspakkauksia käyttäville Owens Corning Parocin tehtaille. Ginmanin mukaan muovin määrää voidaan vähentää 250 tonnia vuodessa.

Tarvitaan muovia, joka kestää puristamista ja venyttämistä. Eristelevyjä puristamalla säästetään muovia, mutta samalla myös kuljetuksen päästöt vähenevät, koska pakkaukset vievät vähemmän tilaa.
 

3. Yhteistyö asiakkaiden kanssa

Kolmas askel muovin vähentämisessä on Ginmanin mukaan se, että teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaiden kanssa, jonka pohjalta syntyy uusia ideoita vähentää tarpeetonta muovin käyttöä.

Hyöty asiakkaille on ilmeinen. Muovikääre varmistaa, että PAROC® -tuotteet säilyttävät korkean laadun varastoinnissa ja kuljetuksissa. Kuitenkin muovin käyttö lisää myös kustannuksia ja vaatii resursseja, jotta se kierrätetään ja käsitellään oikein rakennustyömailla.

Joitain esimerkkejä asiakasyhteistyöstä on jo Puolasta ja Baltian maista. Siellä rakennustyömaalta alkaneesta ideasta syntyi pakkaustekniikka, joka vähentää muovia 50 %.

Yksi mahdollinen vaihtoehto, jota voidaan tutkia, on toimittaa eristelevyt asiakkaalle ilman pakkausta - suoraan sisävarastosta toiseen.

”Tämä idea voisi toimia teollisten valmistajien kanssa, joilla on suuret sisävarastot, mutta se ei välttämättä sovellu rakennustyömaille. Kannustankin asiakkaitamme ottamaan yhteyttä, jotta voimme yhdessä kehittää uusia keinoja vähentää muovia ja säästää ympäristöä.”